Sophantering

Sophantering är en fråga som engagerar vissa personer enormt mycket och det tycker jag är bra – att människor engagerar sig i samhällsfrågor. Det blir dock lite frustrerande när man tänker på det handlar om hundralappar för de som är berörda – per år.

Här i Dalarna är frågan på tapeten i ett par kommuner där Gagnef är en av dessa. Sakfrågan handlar kort om att många fritidshus tidigare inte har fakturerats för sophantering och när nu dessa tas med i systemet uppstår det debatt.

Kommunen måste tillämpa likabehandlingsprincipen vilket innebär att den som bor i kommunen och har ett fritidshus i kommunen får två sopavgifter, har man ytterligare byggnader blir det ytterligare avgifter osv. I Gagnef finns det ett antal fäbodar vilka många ägs av människor som bor i kommunen och dessa ”drabbas” således av extra avgifter nu.

Det jag blir lite frustrerad över är att människor engagerar sig i detta men protestlistor, stormöten, krav på folkomröstning mm – samtidigt som engagemanget för t. ex. skolan är minst sagt lågt…

Tänk om människor kunde engagera sig lika mycket i de större frågorna – det finns många sådana i en kommun, skolan är ett bra exempel.

Självklart får människor engagera sig i vad de vill och hur de vill men det känns lite tungt ibland…

/Stefan

Annonser

One Response to Sophantering

  1. elisabeth skriver:

    Känns det litet tungt men samtidigt bra?
    Har en Fäbod utanför Mockfjärd och välkomnar naturligtvis alla former utav fasta avgifter som Gagnefs kommun önskar ta ut av mig. Tycker nog att vägavgift ligger lite närmare till hands då det i såfall skulle innebära att vi betalar för något som vi nyttjar.
    Det är klart att folk protesterat. Det förstår du väl./ Sopsorterad Falubo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: