Rättvisa

Idag presenterades Moderaternas förvalskampanj med budskapet rättvisa. Ett viktigt budskap som människor laddar med väldigt olika innehåll och innebörd. Rättvisa är även ämne för veckans bloggdebatt vilken som vanligt anordnas av Kent Persson.

Jag är övertygad om att många motståndare kommer att slå mot denna kampanj och hävda saker som att moderaterna inte borde ha mage att använda ordet rättvisa och annat i samma stil. De röd-gröna anser sig ha äganderätt på såväl ordet rättvisa som innebörden – tolkning av det. Så länge man inte lyckas hitta en gemensam definition på rättvisa kommer debatten vara svår, de olika sidorna står långt ifrån varandra och debatten handlar framförallt om vad rättvisa är – vad som skall tolkas in i ordet.

För mig innebär rättvisa – när det gäller politik – att erbjuda människor bästa möjliga förutsättningar att själva välja sin väg och sina mål.

Som politiker i Dalarna och Gagnef tänker jag arbeta för ett rättvist samhälle där alla människor erbjuds en plats och där de som behöver hjälp att ta sig från utanförskap får detta. Detta gäller inte minst skolan – jag vill ha en skola med kunskapsfokus, en skola med kompetenta och engagerade lärare som har goda ämneskunskaper. Målet måste vara att alla elever skall få bästa möjliga förutsättning att klara godkänt – i alla ämnen men målet måste även vara att alla elever får bästa möjliga förutsättningar att utvecklas i skolan.

En grundförutsättning för ett rättvist samhälle är att alla har så bra grundförutsättningar som möjligt. Därför är skolan så viktig och avgörande för alla människors möjligheter att kunna utvecklas och växa mot sina respektive mål.

Rättvisa för mig är också att människor skall få behålla så stor del som möjligt av sin lön. Den som har investerat såväl tid som pengar på utbildning skall också känna att det lönar sig. Där har vi en tydlig skiljelinje idag mellan blocken. Jag anser inte att det kan kallas rättvisa att använda höjda skatter för att höja bidragen till människor som inte jobbar – det måste löna sig att arbeta.

Den som behöver vård skall få det oavsett ekonomisk situation – men den som kan och vill skall också kunna betala extra för att få ”guldkant” på tillvaron.

För mig är valfrihet en viktig del av rättvisa.

Andra bloggar: Moderata perspektiv, Kent, Edvin, Magnus, Tokmoderaten och Thomas

Expressen, Aftonbladet, SvD

Annonser

2 Responses to Rättvisa

  1. […] edvin och Magnus och Moderata Perspektiv och Kent och Peter S och Thomas och Jonsson och Stefan och Tokmoderaten och Lotta och André och Maria och lilith och Mikael och Therese och […]

  2. […] edvin och Magnus och Moderata Perspektiv och Kent och Peter S och Thomas och Jonsson och Stefan och Tokmoderaten och Lotta och André och Maria och lilith och Mikael och Therese och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: