Valets viktigaste fråga? – Skola och utbildning!

Veckans bloggdebatt är: ”Vilken fråga är viktig för dig i valet?” –  Kent Persson håller som vanligt i trådarna.

För mig är skola och utbildning absolut valets viktigaste fråga. Utan en bra och fungerande skola spelar det ingen roll vad vi gör med resten, skolan behövs för att samhället i övrigt skall fungera och utvecklas.

Vi behöver en politik som återtar greppet om skolan, en politik där skolan sätts i fokus med kunskap och kompetens som målsättning.
Regeringens satsning på läsa-skriva-räkna är helt rätt och något som jag hoppas kommer att fortsätta och utvecklas. Jag vill ha en skola där ingen elev skall lämna årskurs tre utan att kunna läsa-skriva och räkna – kunskaper och förmågor som är helt avgörande för de fortsatta studierna.
Jag vill ha mycket bättre ledarskap i skolan, idag är det många skolor där personalen drar åt olika håll och gör lite som de själva tycker är bäst. Detta är förödande för våra barn och ungdomar – de behöver struktur i skolan, inte kaos.
Grundskolan heter så av anledning, där skall grunden läggas för eleverna så att de har en stabil plattfor att stå på i sin fortsatta utveckling – idag vidare studier i någon form. Denna plattform måste bygga på kunskap – fakta. Idag är det många som anser att det inte behövs böcker i skolan och att lärarna inte skall lära ut fakta – ”allt går att hitta på nätet”. Det är sant att (nästan) allt finns på nätet men för att kunna ta till sig och ta del av den informationen behöver man ha en grund att utgå från och framförallt förmåga att sortera, reflektera och värdera information. För att kunna värdera och reflektera över saker måste man ha något att utgå från – grundläggande baskunskaper vilket är vad grundskolan skall hjälpa eleverna att få. Lärare i grundskolan skall ha goda ämneskunskaper så att de kan ge dessa baskunskaper men de behöver givetvis även vara väl förtrogna med ny teknik och nya medier. Jag är övertygad om att mer och mer information kommer från nätet idag och det gäller även skolans värld, därför behöver lärarna (jag vet att det heter pedagoger) de resurser i form av utbildning och utrustning som behövs för att verka inom dessa medier.

För mig är skola och utbildning den absolut viktigaste valfrågan – det gäller vår gemensamma framtiden men framförallt våra barn!

Det skall bli intressant att följa detta och se vilka frågor människor tycker är viktigast.

Annonser

4 Responses to Valets viktigaste fråga? – Skola och utbildning!

 1. mikael skriver:

  Hej Stefan! Håller med dig i mångt och mycket. Skola och utbildning är den centrala frågan.

  Det behövs att de bland annat lär ut etik och moral i skolan, och att man tar problemet med mobbning på allvar. Fortfarande är det många skolor som inte verkar bry sig. Detta märks då vi fortfarande kan läsa om nya fall av mobbning som rapporteras i tidningarna.

  Mobbningen är inte längre bara något som sker i skolsalen, utan på rasterna, men även nätmobbning och sms-mobbning har blivit ett stort problem i vårt samhälle.

  Här måste skolan tillsammans med det omkringliggande samhället sätta ner foten och säga att ”nu är det nog!”.

  Att det här verkligen är ett enormt stort samhällsproblem kan vi hitta bland ett flertal forskare som skrivit om det här.

  Tex boken: Cyber Byllying: Bullying in the Digital Age. Författare är Robin M Kowalski, Susan Limber, och Patricia W Aatston.

  En annan läsvärd bok på det här området är:

  Bullying Beyond the Schoolyard: Preventing and Responding to Cyberbullying. Författare Sameer Hinduja och Justin W Patchin.

  Tyvärr är det inte bara inom skolans värld vi ser det här problemet, utan vi ser det även på kommentatorsfälten i olika tidningar på nätet.

  Sedan hittar vi enskilda sidor på Facebook där olika personer verkar lägga ner väldigt mycket tid på att mobba, trakassera, förtala och förolämpa andra människor.

  Det handlar om människor av kött och blod som drabbas. Jag vet det av egen erfarenhet. Jag har råkat ut för det när jag publicerade en artikel som handlade om hur man behandlas som arbetssökande på den svenska arbetsmarknaden. Det var riktigt obehaliga åsikter människor som jag inte känner slängde ur sig, en del var så grova och så kränkande.

  Sedan förekommer det till och med politisk mobbning på tex Facebook som vi också måste bli av med, för det tillför inte det politiska samtalet något.

  Sedan måste vi också få stopp på den mobbning och de kränkningar som arbetslösa utsätts för runt om i vårt land.

 2. […] Andreas Getzman och Kent Persson och Stefan J Eriksson 59.273755 […]

 3. Jonas skriver:

  Hade för mig att PP just gjorde barnporr till valets viktigaste fråga?

 4. […] ett antal inlägg på detta tema. Jag har bl. a. tagit upp föräldraengagemang, skolans resultat, skolan som valetfråga och betyg […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: