Föräldraengagemang är avgörande

Folkpartiledaren Jan Björklund pratar om att tvinga föräldrar till skolan om de har stökiga barn.
Jag är tveksam till detta konkret men positiv till allt som berör ökat engagemang från föräldrarna.

Skolan och skolpolitik har varit och är en viktig fråga vilket jag tycker är helt rätt, skolan är en av de frågor jag själv är mest engagerad i. Däremot tycker jag att debatten många gånger missar den viktigaste biten – vikten av engagerade föräldrar.

Genom att visa att man bryr sig hjälper man sitt barn på flera sätt, det behöver inte handla om läxhjälp, glosförhör osv. Fråga vad de gör i skolan, hur det går men framförallt – visa att man är intresserad. Prata med barnen och ta dig tid för detta – skaffa dig en bild av hur barnet mår, om studierna går enligt plan mm. Att äta tillsammans med barnen i lugn och ro är ett utmärkt tillfälle för detta.

Planering och regler är något som barn behöver hjälp med och där man som vuxen kan göra skillnad för sitt barn. Alla klarar inte av att planera och fördela tiden så att den räcker till – träning, kompisar, nätet och annat tar gärna tid från studierna.

Ett barn som känner engagemang och stöd från vuxna i sin närhet blir tryggare och därmed också lugnare. Detta minskar stress och irritation hos samtliga – barn såväl som vuxna.

Skolan gör mycket för våra barn men den kan aldrig ersätta det ansvar och den roll man har som förälder.

Jan Börklund tar upp en viktig fråga i debatten när han pratar om föräldrar och jag hoppas att debatten inte fastnar i det konkreta förslaget utan istället att debatten kring föräldar och deras engagemang och ansvar fortsätter. – Detta är intressant och en av samhällets viktigaste frågor!

Andra bloggar: Per, Rasmus, Inte klar, Peter och Nina

Media: DN, Expressen, AB, SvD och mer SvD

Annonser

9 Responses to Föräldraengagemang är avgörande

 1. […] J. Eriksson skriver på sin blogg om att föräldraengagemang är positivt, vilket jag i grunden håller med om. Fast jag är mycket tveksam till om just tvång ökar det […]

 2. […] · Permalink Linking blogs (10) Rasmus (liberal), Nina Larsson, Peter Andersson – med rätt att tycka…., Pär Gustafsson (FP), Aktuella blogginlägg – knuff.se, | Signerat Kjellberg |, Linnéa Darells blogg,GULAN AVCI, Stockholm enligt Ankersjö, Stefan – Nya moderaterna […]

 3. Bianca skriver:

  Om man nu inte pratar om små barn utan stökiga högstadieelever så kan detta vara ett sätt att rädda majoriteten av elever ifrån bråkmakarna.

  Varför skall en majoritet av elever straffas för att några inte kan bete sig och lärarna har ju inte befogenhet att göra någonting så då får väll föräldrarna komma och personligen se till att sina barn sköter sig.

  Varför inte?

  • Steg ett måste vara att kontakta förälder/vårdnadshavare och göra dem medvetna om problemet samt be dem hjälpa till att lösa det. De skall ta tag i saken och göra klart för sitt barn vad som gäller. Fungerar inte det måste man ta till ytterligare åtgärder och då kan det i förlängningen bli aktuellt med att föräldern får lov att närvara i skolan.
   Detta bör dock ske i samverkan och som en överenskommelse mellan skola och förälder – att ta till tvång är tveksamt men det kan behövas som en sista åtgärd. Frågan är om det hjälper. Om föräldern inte vill – eller kan ta tag i saken och få ”ordning på” sitt barn kanske det inte spelar någon roll om de tvingas till skolan… Det kan i och för sig vara det som krävs för att de skall ta tag i saken, det blir tillräckligt obehagligt och besvärligt så de måste helt enkelt.

   • Bianca skriver:

    Ja, det är väll lite så jag tänkte också. Som ett nödvändigt ont. Det är så många barn idag som bara beter sig hur dom vill i skolan och DET skapar ju heller knappast en trygg miljö.

 4. Tryckfelsnisse skriver:

  Pssst. Ett r och en n för mycket i rubriken. Föräldraengagemang – lätt att slinta på tangenterna.

 5. […] Stefan – Nya moderaterna Reflektioner från en moderat fritidspolitiker i Dalarna « Föräldraengagemang är avgörande […]

 6. […] Soilander, Sörliden, Malin Danielsson, Prärietankar, Martin Hall, Peter Andersson, Mats Olsson, Stefan, Mikael Andersson, Dick Bengtsson, Nina Larsson och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: