Engagera dig i ditt barn – såväl skolgång som fritid

Jag vill ha ett samhälle där föräldrar visar mer intresse för sina barns skolgång genom att stödja dem och engagera sig. Det skulle ge positiva effekter framförallt för barnens studier såväl som för familjen men även för samhället i stort.

Stat och kommun har givetvis ett stort ansvar när det gäller skolan men det yttersta ansvaret har föräldrarna men det är något som jag tycker försvinner i dagens debatt.

Med föräldrar som engagerar sig och stöttar sina barn skulle barnen må bättre och prestera bättre i skolan samtidigt som föräldrarna fick bättre insyn och förståelse för dagens skola och sina barns utveckling.

Att hjälpa sitt barn rent praktiskt är en viktig del men den kanske allra viktigaste delen är att visa att man är intresserad och bryr sig genom att fråga hur det går i skolan, vad som händer, vad de läser för närvarande, kommande prov och så vidare. Genom att visa ärligt och uppriktigt intresse för barnets skolgång vinner man sitt barns förtroende och respekt – genom att visa respekt vinner man respekt.

I dagens skola ska barnen tidigt lära sig ta eget ansvar på olika sätt, bland annat genom att själva planera sina studier. Detta är något som man som förälder kan hjälpa och stötta sitt barn med. Att planera är svårt och något som kräver erfarenhet vilket man som förälder kan bidra med. Genom planeringen får man som förälder även en bra insyn i barnets studier både vad gäller innehåll och tid.

Hjälp barnen med att förstå vad studieplanering innebär. Tillsammans kan man sätta sig ner och ta fram regler och rutiner för barnets studier, när man ska göra sina läxor, hur mycket tid man ska ägna åt studierna och så vidare. Barn kan behöva hjälp med att prioritera; hjälp att förstå vad som är viktigt.

Nyckeln till detta är att ge sina barn tid, att ägna sig åt barnen och prata med dem. Ett tillfälle för detta är i samband med frukost och middag, att ha som rutin att alltid äta tillsammans i lugn och ro skapar utmärkta förutsättningar för givande gemensamma samtal.

Enhanced by Zemanta
Annonser

One Response to Engagera dig i ditt barn – såväl skolgång som fritid

  1. […] är ett sätt att umgås med och engagera sig i sitt barn vilket är viktigt som jag har bloggat om tidigare här på min […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: