Viktigt för demokratin

I min kommun Gagnef har vi sedan ett par år en ny politisk organisation där vi har tagit bort facknämnder och lagt alla beslut direkt i kommunstyrelsen. I kommunstyrelsen har vi fem stycken utskott: Allmänna utskottet, Personalutskottet, Sociala utskottet, Kulturutskottet samt Fritid- och idrottsutskottet. Utöver detta har vi en Miljö- och byggnadsnämnd samt en valnämnd.

När vi beslutade om den politiska omorganisationen var jag väldigt tydlig med vikten av att de politiska partierna fick ett ökat ansvar för att ge människor insyn och inflytande. Med den nya politiska organisationen skulle antalet politiska uppdrag minska markant. I praktiken skulle en begränsad mängd personer ha tillgång till information och konkreta möjligheter att påverka.

En sådan omorganisation innebär ett stort ansvar på de olika partierna, politiska diskussioner kring aktuella frågor måste ut i respektive parti. Detta så att medlemmarna får möjlighet till inflytande och därmed delaktighet.
För att uppnå detta krävs det att underlag finns tillgängligt i tid så att viktiga frågor kan diskuteras inom respektive parti. Detta innebär konkret att ärenden skall beredas i god tid så att kompletta underlag finns och kan användas när ett parti diskuterar ärendet.

Tyvärr fungerar detta inte speciellt bra i min kommun, ärenden kommer ut med kort framförhållning och vissa kommer upp vid sittande bord under det aktuella mötet. Detta tycker jag är väldigt bekymmersamt på flera sätt men kanske framför allt en fråga om demokrati.

Jag tycker fortfarande upplägget är bra då jag ser stora möjligheter till konkret politisk diskussion bland medlemmarna i de olika partierna. Tänk om vi kunde komma till ett läge där detta fungerar, det tror jag alla skulle vinna på men framför allt individen och demokratin.

Annonser

One Response to Viktigt för demokratin

  1. danjeel skriver:

    Bra post! Mer direkt demokrati vill jag ha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: