Avskaffa oändligheten?! (#blogg100 9)

I helgen läste jag en artikel i Illustrerad Vetenskap med titeln ”Slut med oändlighet” där professor Doron Zeilberger vill avskaffa oändligheten i matematiken. Det fick mig att börja tänka efter och försöka greppa vad det skulle kunna innebära men det är svårt – minst sagt.

Oändligheten är något som matematiken idag räknar med, det ingår i ett antal olika teorier vilka är byggstenar inom matematik och fysik. Att ta bort oändligheten innebär att ett antal teorier måste formuleras om vilket i sig är en stor utmaning men den största utmaningen är att kunna greppa ett universum där oändlighet inte existerar – förvisso är det lika svårt att kunna greppa ett universum där oändlighet existerar (i varje fall för mig).

Det kanske mest intressanta med detta och något man lättare kan få grepp om är insikten att vår världsbild förändras, att det som idag anses vara fakta och sanning imorgon kan vara förkastat. Bestämda världsbilder och modeller har ändrats och utvecklats hela tiden under historiens gång vilket även gäller idag och i framtiden. Det är lätt att se tillbaka på vetenskapen i historien och småle åt olika teorier som man har haft men det är lätt glömma bort att det var det som ansågs vara sant och fakta för den tiden människor.

Människan har nog alltid levat i nuet och därmed också sett utvecklingen som att den var på sin absoluta topp just då, att tänka sig att det man ser som sanning och fakta skall kunna förändras är svårt – i varje fall för de allra flesta människor som inte är forskare eller motsvarande. Detta gäller all kunskap som vi har och förvaltar tillsammans, det är viktigt att vi stannar upp och tänker till ibland och inser att vi hela tiden utvecklas och lär oss nya saker – som art. Den dagen vi bestämmer oss för att vi vet allt och därmed inte vill lära oss nytt eller omvärdera och ifrågasätta saker tror jag att vi är förlorade – som art. Det gäller även på individnivå, det är viktigt att vi alla är beredda att omvärdera saker även om det är sådant som vi anser vara självklara sanningar.

Det blev kanske ett något luddigt inlägg men det bjuder jag på 😉

Mot oändligheten – eller ändligheten? och vidare!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: