Vital kommunal demokrati (#blogg100 11)

I samband med senaste kommunfullmäktige var ett av ärenden information om Konstitutionsutskottets betänkande 2013/14:KU7 – Vital kommunal demokrati.

I sammanfattningen från detta betänkande kan man bl. a. läsa följande:

Ledamöter får delta på distans i fullmäktiges och nämndernas sammanträden i den utsträckning som kommunen eller landstinget bestämmer, under förutsättning att det sker genom ljud- och bildöverföring i realtid och på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor.

Utskottet betonar att syftet med förslaget att tillåta deltagande på distans är att förstärka demokratin genom att öka möjligheterna till deltagande. Deltagande på distans kan bara vara ett komplement till det värdefulla fysiska mötet vid ett sammanträde.
Utskottet vill framhålla att det vid sammanträden med deltagande på distans ställs särskilda krav, t.ex. vid omröstningar och vid behandling av sekretessbelagda uppgifter.

Detta tycker jag är riktigt bra och viktigt då det skapar möjligheter till ett flexiblare arbetssätt som ger fler möjlighet att engagera sig politiskt. Erbjuds möjlighet att delta i sammanträden på distans blir det lättare för personer som arbetar på annan ort eller reser mycket i arbetet att kunna delta. Samma sak gäller personer som bor långt från sammanträdeslokalen, de behöver inte ägna tid åt långa resor varje gång vilket dessutom är positivt för miljön.
För en person som har små barn kan detta också innebära en klart förbättring, de kan delta vid sammanträden utan att behöva lämna hemmet vilket leder till mer tid hemma med barnen. När de är uppkopplade och deltar i sammanträdet är de upptagna men fortfarande hemma och de slipper resor till och från sammanträdet.

Detta är något jag tänker arbeta för att vi i Gagnef undersöker och förhoppningsvis inför så snart som möjligt. Här har vi möjlighet att lyfta den kommunala demokratin in i 2000-talet samtidigt som vi ger fler möjlighet att engagera sig – något som är avgörande för framtiden.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: